EcoSwachh 3R

EcoSwachh 3R

1] Is EcoSwachh 3R Natural Dish Wash Safe for Hands?

Ans. Yes, EcoSwachh 3R Dish Wash is Safe on hands because the formulation does not contain any harmful chemical ingredients. It does not cause any corrosion and irritation on skin, burning sensation on hands unlike regular chemical-based dish wash products.

2] What are the major ingredients used in EcoSwachh 3R Natural Dishwash?

Ans. EcoSwachh 3R Dish Wash is made of Aqueous extract of Soapnut, Shikakai, active principles of Lemon and Tamarind. It is efficient natural alternative for synthetic dish wash solutions.

3] Is EcoSwachh 3R Natural Dish Wash cleans oil and sticky food from my vessels?

Ans. Yes, EcoSwachh 3R Natural Dish Wash removes oil and sticky foods from the vessel very effectively. The active ingredient from Soap Nut & Shikakai and active principles from Lemon & Tamarind helps in removing oil stains, persistent food stains from the utensils.

4] How can I use EcoSwachh 3R Natural Dish Wash for regular utensils cleaning?

EcoSwachh 3R Natural Dish Wash is concentrated liquid formulation which can be diluted for 4-5 times and use it for cleaning all the types of utensils.

5] What should we do for more oily utensils which does not clean with diluted solution of EcoSwachh 3R Dish Wash?

Ans. The utensil with more oil stains may be hard to clean by diluted solution of Dish Wash, then apply concentrated Dish Wash liquid and scrub it thoroughly to remove persistent oil stains.

6] Is Natural Dish Wash good for Copper vessels and Earthen Pots?

Ans. Yes, the natural surfactant from Soap Nut & Shikakai and the goodness of lemon & tamarind extract in it is effective solution for cleaning copper and earthen pots while synthetic dish wash products corrodes the copper utensils and damages earthen vessels. Also, EcoSwachh 3R Dish Wash can be used for cleaning pooja articles and silver articles.

7] Whether Natural Dish Wash is suitable for Dish Washer?

Ans. EcoSwachh 3R dish wash is made for manual cleaning of utensils. We have not completed the trail for using dish wash in dish washer machine. But you can try using the EcoSwachh 3R Dish Wash in dish washer machine with prior precautions and advise from dish washer manufacturers.

8] If accidently EcoSwachh 3R Natural Dish Wash comes in contact with the eyes, hands or the skin or if ingested, what is advisable?

Generally, EcoSwachh 3R Natural Dish Wash does not cause any irritation on skin, hands and when spills in to eyes. The active ingredient in it Soap Nut and Shikakai may cause little irritation to eyes as it is pungent, while it does not cause any harm to skin. In case of accidental contact with eyes or skin, wash affected area immediately with plenty of water. If ingested, rinse the mouth with water. Seek medical advice if any allergy or any adverse symptoms are observed. It is meant only for Dish Wash, keep it closed and out of reach of children.

1] The conventional Toilet cleaners are made of Hydrochloric acid and ammonia as major ingredients. How does EcoSwachh 3R Natural Toilet and Bathroom Cleaner differs?

Ans.  No, EcoSwachh 3R Natural Toilet and bathroom cleaner does not contain acids, ammonia, bleaching agents etc., It is made of completely biodegradable ingredients which works as efficient as other conventional toilet cleaner products.

2] What are the ingredients included in EcoSwachh 3R Natural Toilet & Bathroom Cleaner?

Ans. EcoSwachh 3R Natural Toilet & Bathroom Cleaner contains Concentrated extract of active botanical surfactants Soap nut and Shikakai as major ingredients in Natural Toilet and Bathroom Cleaner.

3] Does EcoSwachh 3R Natural Toilet & Bathroom Cleaner helps in cleaning Toilet bowl properly?

Ans. Yes, Natural Toilet & Bathroom Cleaner cleans as same as other conventional cleaners.

4] Is Natural Toilet and Bathroom Cleaner is Biodigester friendly or safe for septic tanks?

Ans:  Yes, the ingredients Soap Nut, Shikakai and natural thickeners used in EcoSwachh 3R Natural Toilet & Bathroom Cleaner are biodegradable, non-toxic to living systems, bio-digestor friendly and suits to bio septic tanks.

5] Whether EcoSwachh 3R Natural Toilet & Bathroom Cleaner removes old stains on Toilet bowl/Wash Basins and bathroom surface?

Ans: EcoSwachh 3R Natural Toilet & Bathroom Cleaner removes most of the salt deposit stains (lime scales), red rust stains, dirt, slimy smear, grime form the surface of toilet bowl / rim, sink and bathroom surface. The regular use of EcoSwachh 3R Natural Cleaner helps in removing persistent stains gradually from the toilet and bathroom surface.  

6] If accidently EcoSwachh 3R Natural Toilet and Bathroom Cleaner comes in contact with the eyes, hands or the skin or if ingested, what is advisable?

Generally, EcoSwachh 3R Natural Toilet & Bathroom Cleaner does not cause any irritation on skin, hands and when spills in to eyes. The active ingredient in it Soap Nut and Shikakai may cause little irritation to eyes as it is pungent, while it does not cause any harm to skin. In case of accidental contact with eyes or skin, wash affected area immediately with plenty of water. If ingested, rinse the mouth with water. Seek medical advice if any allergy or any adverse symptoms are observed. It is meant only for toilet bowls and bathroom surface, keep it closed and out of reach of children.

1] Is EcoSwachh 3R Natural Surface Cleaner is good for cleaning all the types of floor?

Ans.  EcoSwachh 3R Natural Surface Cleaner can be used for cleaning all types of floors like vitrified tiles, marbles, granites, red oxide floors etc. EcoSwachh 3R Natural Surface Cleaner is chemical free, contains natural ingredients like Soap Nut and Shikakai, so this can be used in cleaning kitchen corners, kitchen cabinets, wall tiles, dining table etc.

2] What are the ingredients included in EcoSwachh 3R Natural Surface Cleaner and what are the advantages of it?

Ans. Aqueous extract of active botanical surfactants like Soap nut, Shikakai as cleaning agent, active principle from Moringa leaf as natural antimicrobial and Lemon Grass essential oil as natural insect repellent in it.

3] What is the quantity of EcoSwachh 3R Natural Surface Cleaner should be used for regular floor cleaning?

Ans: For regular cleaning of floor and mopping, 1 cap full of EcoSwachh 3R Natural Surface Cleaner can be added to 2-3 Litre of water in a bucket. The cleaning of kitchen area with more oil droplets, and deposits of food stains, you can sprinkle the Natural Surface Cleaner liquid directly on the surface and wipe it with a cloth.

4]  Whether the use of EcoSwachh 3R Natural Surface Cleaner leaves marks/spots on surfaces after mopping?

Ans: EcoSwachh 3R Natural Surface Cleaner does not leave any mark or stain on the floor or surface after mopping. It has not contained any corrosive material or bleachers in it, so the use of EcoSwachh 3R Natural Surface Cleaner will not leave any bleaching mark or spots on the floor surface.

5] Does EcoSwachh 3R Natural Surface Cleaner kills the germs on floor surface?

Ans: The Soap Nut and Shikakai as active cleaning agent in it helps in dislodging the dirt, grime and germs from floor surface. The Moringa leaf extract used in Natural Surface Cleaner is scientifically proven for its antimicrobial properties. The goodness of Moringa acts as chelator and helps to remove harmful pathogens from floor surface.

6] Is EcoSwachh 3R Natural Surface Cleaner safe for my kids and pet animals?

The key ingredients used in EcoSwachh 3R Natural Surface Cleaner are of natural ingredients Soap Nut and Shikakai, active principles from Moringa leaf and lemon grass essential oil. These are completely safe for living systems and to environment and it does not create any side effects and allergy to users.

7] Does EcoSwachh 3R Natural Surface Cleaner works as home pest control?

Ans: EcoSwachh 3R Natural Surface Cleaner does not work like home pest control. It works as a cleaner, and helps in maintaining hygiene. So, the regular use of EcoSwachh 3R Natural Surface Cleaner indirectly helps in controlling home pests.

8] Does EcoSwachh 3R Natural Surface Cleaner removes dirt stains from the floor surface?

Ans: Yes, EcoSwachh 3R Natural Surface Cleaner is effective in removing most of the dirt stains from floor surface while mopping and wiping of the surface. The persistent stains may need some mechanical action like brushing, scraping to remove from floor surface.

9] Can we use EcoSwachh 3R Natural Surface Cleaner for cleaning Toilet and bathroom surface?

Ans: EcoSwachh 3R Natural Surface Cleaner is watery type of liquid and may not be feasible in using it for cleaning toilet and bathroom surface. We have a separate product “EcoSwachh 3R Natural Toilet & Bathroom Cleaner” for cleaning toilet and bathroom surface.

10] If accidently EcoSwachh 3R Natural Surface Cleaner comes in contact with the eyes, hands or the skin or if ingested, what is advisable?

Ans: Generally, EcoSwachh 3R Natural Surface Cleaner does not cause any irritation on skin, hands and when spills in to eyes. The active ingredient in it Soap Nut and Shikakai may cause little irritation to eyes as it is pungent, while it does not cause any harm to skin. In case of accidental contact with eyes or skin, wash affected area immediately with plenty of water. If ingested, rinse the mouth with water. Seek medical advice if any allergy or any adverse symptoms are observed. It is meant only for cleaning the surface, keep it closed and out of reach of children.

1] Is it safe to use EcoSwachh 3R Natural Fabric Wash?

Ans. EcoSwachh 3R Natural Fabric Wash is most safe compare to conventional detergent products as it is made of natural origin ingredients such as Soapnut & Shikakai. It is free from chemical substances such as sulphates & phosphate derived surfactants, artificial chelating molecules, solubilizers, aromatic fragrance agents, bleaching agents and other inorganic salts. So EcoSwachh 3R Natural Fabric Wash is safe for the user and ecosystem.

2] Is Natural Fabric Wash is suitable for sensitive skins?

Ans. EcoSwachh 3R Natural Fabric Wash does not contain any harmful chemical ingredients like bleachers, inorganic salts and any other synthetic ingredients which are harmful to skin. So, one can use the EcoSwachh 3R Natural Fabric Wash to wash the clothes by hand also.

3] What are the ingredients used in Natural Fabric Wash? Whether they are safe?

Ans. Natural Fabric wash is made of completely biodegradable ingredients majorly Soapnut and Shikakai. The active ingredient in it “Saponins” helps in cleaning the dirt, grime and grease from clothes. EcoSwachh 3R Natural Fabric Wash does not contain any bleaching agents, chelating molecules, Solubilizers etc. So, this can be used for washing all the types of fabric materials and also it is safe on skin.

4] Can I use EcoSwachh 3R Natural Fabric Wash on Wool and Silk?

Ans. Yes it can be used on Silk, wool and other delicate fabrics. The original quality and texture of the fabrics will be retained after wash.

5] Is EcoSwachh 3R Natural Fabric Wash is safe on Baby clothes?

Ans. Yes. EcoSwachh 3R Natural Fabric Wash is free from chemical surfactants, bleaching agents, artificial colour, synthetic fragrance etc. It is safe to use on baby cloths. It does not pose any skin toxicity to babies unlike chemical detergents where the residue of harmful chemical substances deposit on clothes even after washing and cause skin irritation, skin burns and allergy.

6] EcoSwachh 3R Natural Fabric Wash gives less lather, so does it clean my clothes properly?

Ans.  Scientifically there is no direct correlation between amount of lather and efficiency in cleaning. Unlike lather, there are lots of synthetic cleaning agents which are used in chemical detergents like SLS, SLES and other sulphate and phosphate-based surfactants, chelating molecules, bleaching agents, aromatic fragrance compounds, inorganic salts for extensive cleaning action. EcoSwachh 3R Natural Fabric Wash is made of two best natural surfactants Soapnut and Shikakai which is efficient to clean dirt, grime, grease and oil stains from clothes and it is best alternative product compare to chemical detergents.

7] Is Natural Fabric Wash is compatible to machine wash?

Ans. Yes, EcoSwachh 3R Natural Fabric Wash is best suited for modern appliances viz, for both front load and top load washing machines. The application of it in washing machine is quite simple like all other liquid detergents usage.

8] Is EcoSwachh 3R Natural Fabric Wash use for front load as well as top load?

Ans. EcoSwachh 3R Natural Fabric wash is concentrated form which suits best to modern appliances and also modern green lifestyle. It can be used in front load and top load washing machines and for washing all the types of fabrics like cotton, polyester, silk, denims, synthetic fabrics etc. Please refer the user manual provided by machine manufacturers for application of liquid laundry solution in washing machine.

9] What is the quantity of EcoSwachh 3R Natural Fabric Wash to be required per washing cycle?

Ans. The regular washing of clothes in top load and front load machines needs 20-25ml of EcoSwachh 3R Natural Fabric Wash. If the clothes are dirtier, you can add little more quantity of Fabric Wash liquid (around 30-35ml) and follow the washing procedure. Please refer the user manual for any specific washing instructions while using liquid laundry solutions.

10] Whether the natural fabric wash cleans the dirt on collars and cuffs?

Ans. Yes, most of the dirt, grime and stains will be cleaned in regular washing cycles. Little brushing is required to remove persistent stains and to remove dirt mark in collar and cuffs for some types of fabric materials.

11] Can I use EcoSwachh 3R Natural fabric Wash to do manual wash or bucket wash for some of my sensitive clothes?

EcoSwachh 3R Natural Fabric wash is compatible for manual cleaning or bucket wash also. In bucket wash, add 20-25ml of EcoSwachh 3R for soaking the clothes in 10-12 Litres of water and follow the regular washing procedure. Add few drops of Fabric Wash liquid directly and apply mild brushing to remove persistent dirt stains.

 

12] If accidently EcoSwachh 3R Natural Fabric Wash comes in contact with the eyes, hands or the skin or if ingested, what is advisable?

Generally, EcoSwachh 3R Natural Fabric Wash does not cause any irritation on skin, hands and when spills in to eyes. The active ingredient in it Soap Nut and Shikakai may cause little irritation to eyes as it is pungent, while it does not cause any harm to skin. In case of accidental contact with eyes or skin, wash affected area immediately with plenty of water. If ingested, rinse the mouth with water. Seek medical advice if any allergy or any adverse symptoms are observed. It is meant only for Fabric Wash, keep it closed and out of reach of children.